انواع عایق های رطوبتی

انواع عایق های رطوبتی

عایق رطوبتی و انواع آن

هر چیزی که از انتقال جرم یا انرژی جلوگیری کند، عایق محسوب می‌شود. برای مثال عایق حرارتی مانع از انتقال حرارت و گرما می‌گردد. عایق صوتی مانع از انتقال صدا می‌شود. عایق الکتریکی مانع از انتقال بارهای الکتریکی می‌شود و عایق رطوبتی هم از انتقال نم و رطوبت جلوگیری می‌کند.

عایق رطوبتی ساختمان، پوششی است که از انتقال نم و رطوبت از بیرون ساختمان به داخل آن و همچنین انتقال نم و رطوبت بین بخش های مختلف ساختمان جلوگیری می‌کند. این عایق های رطوبتی در سطوح مختلف ساختمان مانند پشت بام، دیوار، کف، لوله ها و تأسیسات، نما، استخر و هر قسمتی که احتمال انتقال نم و رطوبت داشته باشد، اجرا می‌شوند و از اجزای مختلف ساختمان در برابر پوسیدگی و تخریب محافظت می‌کنند. همانطور که در مقاله‌ی قبلی اشاره کردیم، اگر بخش های مختلف ساختمان در برابر نم و رطوبت عایق نشوند، ساختمان رفته رفته دچار فرسایش و خرابی می‌شود و زندگی روزمره‌‌ی انسانها را با مشکلات زیادی مواجه می‌کند و گاهی حتی ممکن است خسارات جبران ناپذیری به بار آورد.

عایق های رطوبتی بسته به نوع‌شان به اشکال مختلفی مانند : ورقه ای، پودری و مایع تولید می‌شوند و هر کدام هم روش اجرا و مزایا و معایب مختلفی دارند. در واقع عایق های رطوبتی را می‌توان براساس روش اجرا و ظاهر و مواد تشکیل دهنده شان در دسته های مختلفی جای داد.

مثلاً اگر براساس روش اجرا بخواهیم در نظر بگیریم، عایق های پودری و مایع را که با استفاده از قلمو یا غلطک و فرچه روی سطوح مختلف کشیده می‌شوند، یا حتی در ملات ساختمان اختلاط می‌گردند؛ عایق رطوبتی سرد اجرا گویند. و عایق هایی که برای اجرا نیاز به شعله فر و حرارت دارند، در دسته‌ی عایق‌های رطوبتی گرم اجرا هستند. اگر طبق این دسته بندی بخواهیم در نظر بگیریم، پودرها، الیاف ها و محلول های نانو چون به راحتی توسط فرچه و غلطک قابل اجرا هستند، یا حتی به راحتی در ملات زیر کاشی و سرامیک و بخش های مختلف ساختمان قابل اختلاط هستند، از نوع سرد اجرا می‌باشند. و ایزوگام و قیرگونی که برای چسبیدن به سطح حتماً نیاز به شعله و حرارت دارند، جزء عایق‌های گرم اجرا طبقه بندی می‌شوند.

قبل از اینکه به توضیح جزئیات و مواد تشکیل دهنده‌ی عایق های مختلف بپردازیم و کیفیت آن‌ها را بررسی کنیم، طبق همین توضیح متوجه می‌شویم که عایق سرد اجرا طبیعتاً اجرای راحت تر و دردسر و هزینه‌ی کمتری دارد و از این جهت نسبت به عایق‌های گرم اجرا برتری زیادی دارند.

در زمان های گذشته بیشتر از ایزوگام و قیرگونی یا همان عایق های گرم اجرا برای عایق کاری ساختمان‌ها استفاده می‌شد. اما امروزه با پیشرفت فناوری در همه عرصه ها، روش‌های عایق کاری ساختمان هم تکامل پیدا کرده و دست ما برای انتخاب عایق مناسب از نظر کیفیت و هزینه کاملاً باز است. اینکه در انتخاب عایق مناسب برای ساختمان باید به چه نکاتی توجه شود و چه پارامترهایی مد نظر قرار گیرد، در ادامه توضیح داده می‌شود.

نکات مهم در انتخاب عایق رطوبتی ساختمان :

همانطور که ما در عصر حاضر با توجه به گسترش امکانات و اطلاعات، برای خرید هر محصول یا وسیله‌ای، به خوبی تحقیق می‌کنیم تا از کیفیت و کاربرد آن مطمئن شویم؛ برای انتخاب روش عایق کاری مناسب برای ساختمان یا تأسیسات خود هم قطعاً باید به خوبی تحقیق کنیم و باکیفیت ترین و کم دردسرترین روش را پیدا کنیم. بسته به اینکه عایق کاری در چه مرحله‌ای قرار است انجام شود (در هنگام ساخت و ساز یا برای سازه ای که از قبل وجود داشته و حالا مشکل انتقال نم و رطوبت دارد.) نکات مختلفی باید مد نظر قرار گیرد که مهمترین آن‌ها به شرح زیر است :

  1. محل و مکانی که نیاز به عایق کاری دارد.
  2. میزان نم و رطوبت قابل انتقال به آن مکان از نظر موقعیت جغرافیایی، آب و هوا، مناطق اطراف، فشارهای منفی و مثبت نم و رطوبت اطراف و …
  3. میزان فشاری که بر عایق وارد می‌شود.
  4. مقاومت سازه و میزان فشاری که بر سازه وارد است.
  5. میزان ترک خوردگی ها یا پوسیدگی های سقف، دیوار، پی و …
  6. میزان بارش و برف سالیانه
  7. جنس مواد به کار برده شده در سطح مورد نظر
  8. بودجه‌ی در نظر گرفته شده برای این کار
  9. مدت زمانی که می‌توانیم صرف اجرای عایق کاری کنیم.
  10. سازگاری عایق مورد نظر با مواد و مصالح ساختمان
  11. سازگاری روش عایق کاری با محیط زیست و سلامت انسان
  12. میزان جلوگیری از هدر رفت انرژی
  13. مقاومت در برابر اشعه فرابنفش و تابش خورشید
  14. تنوع رنگ و جلوه‌ای که روش عایق کاری مورد نظر برای ساختمان ایجاد می‌کند.
  15. اینکه روش عایق کاری مد نظر هر چند سال یکبار نیاز به ترمیم و تکرار دارد.

و …

قبل از ارائه توضیحات بیشتر در مورد عایق های رطوبتی، در نظر داشته باشید که اگر برای تصمیم گیری درست در رابطه با عایق کاری سطوح مد نظرتان به مشورت یک کارشناس متخصص نیاز دارید و امکان تحقیق مستقیم در رابطه با تمام موارد ذکر شده در بالا را ندارید؛ می‌توانید به راحتی فقط با چند کلیک ساده، از هر جای ایران که هستید، با کارشناسان گلسار نانو ارتباط برقرار کرده و از مشاوره رایگان مجموعه گلسار نانو بهره‎‌مند شوید. برای این کار فقط کافیست از طریق این لینک فرم در خواست مشاوره را تکمیل نمایید و منتظر تماس کارشناسان ما باشید.

عایق رطوبتی پی و کف ساختمان (فونداسیون) :

مهمترین، اصلی ترین و حساس ترین قسمت ساختمان برای عایق کاری، پی یا فونداسیون ساختمان است. برای عایق کاری قسمت‌های دیگر ساختمان مانند پشت‌بام، سرویس و حمام، نما، سقف و …، اگر به هر دلیلی عایق کاری به شکل درست و اصولی انجام نشود یا عایق در اثر گذشت زمان آسیب ببیند، امکان جبران، ترمیم و بازسازی آن وجود دارد. گرچه انتقال نم و رطوبت از این قسمت‌ها هم بسیار خطرناک است و به صورت کلی باعث آسیب به ساختمان می‌شود. اما خطرات آن‌ها به قیمت از دست رفتن یکباره‌ی کل ساختمان نیست و به هر حال سخت یا آسان، راهی برای ترمیم آن‌ها پیدا می‌شود. اما پی ساختمان به این صورت نیست و اگر کوچکترین مشکلی در عایق کاری آن باشد یا کمترین نم و رطوبتی از آن منتقل شود، به هیچ عنوان قابل جبران نیست و به مرور زمان باعث پوسیدگی، زنگ زدگی و تورمِ آهن، لوله‌ها، تأسیسات، چوب، گچ و در مجموع کل اجزای ساختمان می‌گردد. برای جبران آن هم باید کل ساختمان را تخریب کرد تا به پی رسید.

پس باید توجه داشت که برای عایق کاری پی ساختمان اولاً باید از روش عایق کاری بسیار مطمئن و باکیفیت استفاده کرد و اجرای این عایق کاری را هم به فرد بسیار ماهری سپرد، چون کوچکترین درز و خطایی در این کار، خسارات شدیداً جبران ناپذیری را ایجاد خواهد کرد.

از روش‌های عایق کاری پی ساختمان‌ها در گذشته می‌توان به قیرگونی و ایزوگام اشاره کرد.

در روش قیرگونی، قیر را روی سطح پی ریخته و کل سطح را با قیر می‌پوشانند و سپس یک لایه گونی روی قیر می‌گذارند. و مجدداً عمل قیر ریزی را تکرار می‌کنند. حتی می‌توان به صورت دو لایه این کار را انجام داد و دو لایه گونی استفاده کرد. این روش از جمله روشهای بسیار قدیمی عایق کاری پی ساختمان هاست و معایب زیادی دارد.

 قیرگونی در اثر گذشت زمان به مرور پوسیده شده و کیفیت و کارایی لازم را برای طولانی مدت ندارد.

در هنگام اجرا هم چون قیر جزء عایق‌های گرم اجراست و باید کاملاً به صورت مذاب اجرا شود، خطرات بسیار زیادی دارد و ممکن است آسیب های جبران ناپذیری به انسان برساند.

به علاوه، این قیر مذاب با محیط زیست هم سازگاز نیست و آلودگی‌های فراوانی برای هوا و محیط زیست ایجاد می‌کند و به این شکل هم برای سلامت انسان مضر است.

به مرور و با پیشرفت صنعت عایق کاری، عایق‌های پیش ساخته یعنی ایزوگام، جایگزین عایق کاری با قیر شدند که همچنان در این روشِ عایق کاری هم قیر مذاب استفاده می‌شود. اما روش اجرا و کیفیت آن اندکی از روش قبلی بالاتر است. در این روش هم ابتدا باید یک لایه قیر مذاب روی پی ریخته شود و سپس به جای گونی، ورقه های پیش ساخته ایزوگام روی این لایه قیرگونی قرار داده شوند و با شعله فر روی سطح فیکس گردند و دور لبه‌های کار هم جوشکاری شود.

پس به هرحال در این روش هم قیر مذاب و گرما و شعله استفاده می‌شود و می‌توان گفت که تمام معایب روش قبلی را دارد. فقط شاید از جهت اینکه به جای گونی از ورقه های ایزوگام استفاده می‌گردد، بتوان گفت که دوام کمی بیشتری خواهد داشت. در این روش هم باید در نصب ایزوگام ها بسیار دقت کرد و جای هیچ گونه درزی باقی نگذاشت. این دو روش از دیرباز تا همین چندسال اخیر برای عایق کاری پی ساختمان ها استفاده می‌شد.

همچنین در صنعت ساختمان سازی برای محکم کاری بیشتر و جلوگیری از انتقال نم و رطوبت از زمین به ساختمان، دیوارهای ساختمان را به اندازه‌ی قلوه چینی بالا می‌آورند و روی پی را ابتدا سیمان کاری کرده و سپس روی سیمان را عایق می‌کنند و مجدداً از روی عایق، دیوار چینی را ادامه می‌دهند.

با پیشرفت علم و فناوری و ورود عایق های نانو به صنعت عایق کاری، می‌توان به جای روش های منسوخ و پر دردسر گذشته، از محلول‌های نانو برای عایق کاری پی ساختمان استفاده کرد و در یک زمان کوتاه، با هزینه مناسب تر و کیفیت بالاتر پی ساختمان را در برابر هرگونه نم و رطوبت عایق کرد. محلول‌های نانو چون به صورت جذبی عمل می‌کنند و از جمله عایق‌های سرد اجرا هستند، به راحتی با همان ملات بتنی که در هنگام قلوه چینی در بستر ساختمان اجرا می‌شود، اختلاط شده و کل پی و بستر ساختمان را ضد نم و رطوبت می‌سازند. بدون اینکه نیاز به هیچ گونه قیرگونی، شعله، حرارت، جوشکاری و … باشد. این عایق‌های نانو با محیط زیست هم سازگاری بالایی دارند و باعث آلودگی هوا و آسیب به سلامت انسان و محیط زیست نمی‌شوند.

عایق رطوبتی دیواره های ساختمان :

از دیگر قسمت‌های اصلی ساختمان که نیاز به عایق کاری باکیفیت و اصولی دارد، دیوارها هستند که بسته به جنس و مواد تشکیل دهنده‌شان (گچ، سیمان، سنگ، بتن، آجر، چوب و …) و همچنین جهت دیوار (دیوار داخلی، خارجی، دیوار حائل، باران گیر و …) باید نکات خاصی را برای عایق کاری آن‌ها در نظر گرفت. در واقع عایق رطوبتی دیوار مانند یک حفاظ و پوشش، دور تا دور ساختمان را در برگرفته و از ساختمان در برابر پدیده های طبیعی مختلف مانند باران و برف محافظت می‌کند. و اگر عایق رطوبتی مناسبی برای دیوار اجرا شود، می‌تواند از ساختمان در برابر اشعه UV، گرما و سرما، حرارت و تابش آفتاب، شرجی، رشد باکتری و قارچ، زنگ زدگی، ایجاد شوره و تغییر رنگ دیوارها هم محافظت کند.

از جمله عایق های رطوبتی که در ساختار اصلی دیوار به کار برده می‌شود و در خود دیوار کار گذاشته می‌شود، می‌توان به یونولیت اشاره کرد که متشکل از پلاستیک و هوای فشرده است. یونولیت در دیواره های ساختمان هم به عنوان عایق رطوبتی عمل می‌کند، هم عایق صوتی و هم حرارتی و حتی نقش مهمی در سبک سازی وزن کلی ساختمان دارد.

اما برای عایق سطحی و پوشش بیرونی دیوار از چه نوع عایق هایی استفاده می‌شود؟ اگر به یاد داشته باشید، در گذشته دیوار‌های ساختمان ها را هم در بسیاری از مناطق با استفاده از ایزوگام عایق کاری می‌کردند. به این صورت که ایزوگام پشت‌بام را تا پایین و دور تا دور ساختمان ادامه می‌دادند که ظاهر بسیار نامرتبی به ساختمان و در کل به نمای شهر و محله می‌بخشید. و از آن جایی که نصب این ایزوگام‌ها به هر حال با قیرگونی و استفاده از شعله انجام می‌شود، تمام خطرها و مضراتی که در قسمت قبل و استفاده از ایزوگام گفته شد، برای این مورد هم صدق می‌کند. به علاوه اینکه ایزوگام دیوارها به مرور زمان در معرض بارش برف و باران یا تابش شدید نور خورشید قرار گرفته و پوسیده می‌شود. بعد از پوسیدگی هم نیاز به ترمیم مجدد و صرف هزینه و زمان چندباره دارد و علاوه بر تمام اینها، هر لایه ایزوگامی که به سطح دیوار اضافه می‌گردد، وزن دیوار و وزن کلی سازه را افزایش می‌دهد و خطر تخریب ساختمان در هنگام وقوعِ حوادث طبیعی بالا می‌رود.

برای عایق کاری دیوارها چه در مرحله‌ی دیوار چینی و در ملات به کار برده شده در دیوار و چه برای سطح داخلی و خارجی دیوار، می توان از عایق‌های رطوبتی نانو استفاده کرد که به صورت جذبی کاملا در مواد تشکیل دهنده دیوار یا ملات آن جذب شده و وزن اضافه ای هم به سازه تحمیل نمی‌کنند. فقط باید دقت داشت که بسته به جنس دیوار و کاربردش، عایق‌های نانو متفاوتی می‌توان برای آن به کار برد که در یک مقاله اختصاصی و جدا به معرفی تک تک محلول‌های نانو مناسب برای عایق کاری دیوار با توجه به جنس دیوار و محل قرارگیری آن می‌پردازیم.

عایق رطوبتی سقف و پشت بام :

اگر ساختمان را مانند یک مکعب مستطیل یا مربع در نظر بگیریم، از ضلع پایینی که همان پی و شالوده اصلی ساختمان است تا ضلع‌های کناری که فضای داخلی ساختمان را در برمی‌گیرند تا رأس ساختمان که همان سقف و پشت‌بام آن است، همگی نیاز به عایق کاری مناسب و اصولی دارند. در واقع عایق کاری این سطوح خارجی، ساختمان را در برابر نم و رطوبتی که عموماً از طبیعت به آن نفوذ می‌کنند در امان نگه می‌دارد و عایق کاری سطوح داخلی مانند سرویس بهداشتی، حمام، آشپزخانه و … ساختمان را از نم و رطوبت آب شهری و لوله کشی محافظت می‌کنند.

سقف و پشت بام به دلیل اینکه در تماس مستقیم و در جهت قائم نسبت به بارش باران، برف و تگرگ آسمان قرار دارد، بیشتر در معرض رطوبت است و در ساختمان هایی که سقف مسطح دارند (سقفی که شیروانی نیست)، احتمال تجمع آب و نفوذ گسترده به بافت‌های زیرین در این سطح از ساختمان بیشتر است. مثلاً رطوبتی که در اثر بارش باران به دیوار می‌خورد، خود دیوار را خیس می‌کند و روی دیوار جمع نمی‌شود. اما سقف اینگونه نیست و به صورت مستقیم در معرض آب می‌باشد.

برای عایق کاری سقف ها هم مانند سطوح دیگر، در گذشته بیشتر از قیرگونی و ایزوگام استفاده می‌شد که بار خیلی زیادی به ساختمان وارد می‌کرد و مدام در معرض تخریب و پوسیدگی بود. اما امروزه محلول‌های نانو تمام دغدغه‌های مربوط به عایق کاری رطوبتی ساختمان‌ها را حل کرده‌اند و در شرکت گلسار نانو در انواع رنگ‌ها برای عایق کاری پشت بام تولید شده‌اند . به طوری که می‌توان با استفاده از آن‌ها در کنار عایق کاری، پشت بام را هم به رنگ دلخواه درآورد و ظاهر زیبایی به آن بخشید.

در مقالات بعدی به توضیح تک تک و با جزئیات بیشتر محصولات گلسار نانو برای عایق کاری هر بخش از ساختمان می‌پردازیم. برای خریداری عایق‌های رطوبتی گلسار نانو می‌توانید از طریق این لینک از فروشگاه آنلاین گلسار نانو بازدید کنید و مشخصات هر محصول را به صورت دقیق مطالعه نمایید. در صورت نیاز به مشاوره و راهنمایی بیشتر هم از طریق فرم درخواست مشاوره، سوال خود را بپرسید. گلسار نانو تمامی دغدغه‌های شما را برای عایق کاری رطوبتی ساختمان مد نظر قرارداده و با تولید محصولات با کیفیت، عایق شدن سازه ها و تأسیسات شما را در برابر نم و رطوبت تضمین می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید